Harta karun ialah kekayaan  selalunya berasal dari sejarah purba yang dianggap hilang dan atau dilupakan sehingga ditemui semula. Sesetengah bidang kuasa secara sah mentakrifkan apa yang menjadi harta, seperti dalam Akta Harta Karun British 1996

Pemburuan harta karun adalah pencarian fizikal untuk harta karun. Sebagai contoh, pemburu harta karun cuba mencari bangkai kapal yang tenggelam dan mengambil artifak dengan nilai pasaran. Industri ini biasanya didorong oleh pasaran untuk zaman dahulu. Amalan memburu harta karun boleh menjadi kontroversi, kerana lokasi seperti bangkai tenggelam atau tapak kebudayaan mungkin dilindungi oleh undang-undang negara atau antarabangsa yang berkenaan dengan pemilikan harta benda, keselamatan marin, kapal berdaulat atau negara, peraturan menyelam komersial, , perlindungan warisan budaya dan kawalan perdagangan.


Pemburuan harta karun juga boleh merujuk kepada geocaching - sukan di mana peserta menggunakan unit GPS untuk mencari cache tersembunyi mainan atau perhiasan, atau pelbagai permainan memburu harta karun yang lain.